Scholing en training
Zorgprofessionals
Het Ingeborg Douwes Centrum is een kenniscentrum op het gebied van de psycho-oncologie. We hebben een aanbod van scholingen, om deskundigheid binnen de psycho-oncologie te verbeteren en te verdiepen. Sommige scholingen worden aangeboden op onze locatie in Amsterdam, andere scholingen kunnen op locatie gegeven worden.
Aanbod scholingen
Programma Zelfzorg voor zorgprofessionals
Programma zelfzorg voor zorgprofessionals
Als zorgprofessional hebt je hart voor de zorg, voor je patiënten en je collega’s. Maar hoe zorg je ook goed voor jezelf?
Veel mensen in de zorg werken met enorme inzet en enthousiasme. Het is ook een mooi vak, maar het is vaak ook belastend. Juist omdat de emotionele impact van het werk op de zorgprofessional groot kan zijn, is mentaal fit zijn en blijven belangrijk. Om het werk goed te kunnen doen en om het te kunnen volhouden. Niet altijd is er binnen zorgorganisaties voldoende aandacht voor het welzijn van zorgprofessionals. Mede daarom is het Ingeborg Douwes Centrum vanuit de eigen ervaring in psycho-oncologie en palliatieve zorg in 2016 gestart met de training Zelfzorg voor zorgprofessionals. Inmiddels bestaat het aanbod uit een meerdaagse training en workshops voor verschillende doelgroepen (o.a. medisch specialisten, verpleegkundigen, a(n)iois). In het navolgende leest u wat het programma inhoudt.
Ervaring en waardering
Trainingen en workshops worden gegeven aan afdelingen/medewerkers van verschillende ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en hospices, waaronder OLVG, het Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam UMC, het Dijklander Ziekenhuis, Ziekenhuis Amstelland, Cordaan, Kuria en netwerken in de palliatieve zorg van Gooi & Vechtstreek, Zuidoost-Brabant, Amsterdam en Diemen. De training wordt gemiddeld gewaardeerd met een 8,5. 98% van de deelnemers zou de training aanraden aan collega’s.
Een overzicht van het programma kunt u hier ook inzien en downloaden: Programma Zelfzorg voor zorgprofessionals.
Zelfzorg voor verpleegkundigen en verzorgenden
Beschrijving
In deze training gaan we in op wat werken in de zorg doet met een zorgprofessional, wat het belang is van zelfzorg en wat goede zelfzorg eigenlijk is. Je doet kennis op over de effecten van acute en chronische stress op de hersenen, je krijgt inzichten in hoe je zorgt dat stress geen nadelige gevolgen op je heeft. Je ontwikkelt vaardigheden die bijdragen aan jouw welzijn, zoals het verwerken van emotioneel heftige gebeurtenissen, het aangeven van grenzen en organiseren van een goede werk-privé balans. De training bevat theoretische kaders, en via oefeningen en werkbladen kun je de stof direct toepassen op je eigen situaties. Tussen de bijeenkomsten breng je opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk en bespreken we wat je daarbij bent tegengekomen. De werkbladen vormen samen met de overige trainingsdocumentatie na de training een persoonlijke handleiding en naslagwerk.
Resultaat
- Je hebt geleerd om je bewust te worden van je eigen staat van zijn.
- Je hebt zicht op de emotionele impact van je werk en op wat jouw bronnen van stress zijn.
- Je begrijpt hoe stressmechanismes werken.
- Je hebt concrete handvatten om met stress om te gaan en goed voor jezelf te zorgen, in werk en privé.
- Je herkent de momenten waarop je deze moet inzetten.
- Je hebt geoefend in wat preventief bijdraagt aan jouw welzijn.
- Je beschikt over mogelijkheden om met emotioneel heftige situaties om te gaan en om deze te verwerken.
- Je kunt beter van je werk herstellen, fysiek en emotioneel.
Inhoud
De training bestaat uit vijf bijeenkomsten. Een overzicht van de onderwerpen die aan bod komen per bijeenkomst:
- Belang van Zelfzorg, stress/burn-out en hersenen, eigen stressbronnen, zelf-check-in.
- Acute stress, verwerkingsstrategieën, preventief handelen.
- Werk-privé, afstand en nabijheid, piekeren, conflicten en grenzen.
- Verlieservaringen, rouw, kwetsbaarheid, verbondenheid, compassie.
- Zingeving, dankbaarheid, zelfzorg (thuis/werk/organisatie), zelfzorg in de toekomst.
Alle informatie over deze training staat ook in dit informatieblad Zelfzorg voor verpleegkundigen en verzorgenden.
Praktisch
Duur: vijf bijeenkomsten van elk 2,5 uur
Aantal deelnemers: maximaal 10 deelnemers
Trainer: Marijke Dierdorp, Gz-psycholoog
Kosten: € 695,- per persoon (let op: op het informatieblad staat nog de oude prijs)
Eerstvolgende training
Data: volgt
Tijd: van 17:30-20:00 uur (Voor broodjes wordt gezorgd.)
Doelgroep: verpleegkundigen
Locatie: fysieke training, Ingeborg Douwes Centrum, IJsbaanpad 9-11, Amsterdam
Accreditatie: V&V 12 punten
Aanmelden
U kunt zich aanmelden per e-mail via ingeborgdouwescentrum@olvg.nl onder vermelding van ‘Training Zelfzorg voor verpleegkundigen’. Vermeld in de e-mail uw naam, functie, instelling, mailadres, BIG-registratienummer en factuuradres/mailadres. Plaatsing gebeurt op volgorde van aanmelding en betaling van de factuur.
Compacte training voor medisch specialisten
Deze training gaat in op wat werken in de zorg doet met een zorgprofessional, wat het belang is van zelfzorg en wat goede zelfzorg eigenlijk is. Deelnemers doen kennis op over de effecten van acute en chronische stress op de hersenen en leren hoe te voorkomen dat stress nadelige gevolgen heeft. Er worden vaardigheden getraind die bijdragen aan mentaal welzijn. De training bevat theoretische kaders en via oefeningen en werkbladen is de stof direct toepasbaar op de eigen situatie. De training bestaat uit twee bijeenkomsten van elk drie uur, waarbinnen veel ruimte is voor het uitwisselen van ervaringen.
Resultaat
- Bewuster van eigen staat van zijn.
- Zicht op de emotionele impact van het werk en op de bronnen van stress.
- Inzicht in de werking van stressmechanismes.
- Concrete handvatten om met stress om te gaan, in werk en privé.
- In staat om stress tijdig te herkennen.
- Weten wat preventief bijdraagt aan eigen welzijn.
- Kunnen omgaan met en verwerken van emotioneel heftige situaties en gebeurtenissen.
- Beter in staat van werk te herstellen, fysiek en emotioneel
Inhoud
Een overzicht van de onderwerpen die aan bod komen:
- Belang van zelfzorg
- Bewustwording van binnenwereld
- Effecten van acute en chronische stress
- Inzicht in eigen stressbronnen
- Verwerken van emotionele gebeurtenissen
- Preventief handelen
- Werk-privébalans
- Afstand en nabijheid van patiënten
- Piekeren
- Grenzen en conflicten
- Verlieservaringen
- Dankbaarheid
Alle informatie over deze training staat ook in dit informatieblad Zelfzorg voor medisch specialisten.
Praktisch
Locatie: vaste trainingslocatie is het Ingeborg Douwes Centrum, IJsbaanpad 9-11 te Amsterdam. De training kan ook op locatie worden gehouden of online (via Zoom).
Duur: 4 uur
Aantal deelnemers: 5 tot 12
Trainer: Marijke Dierdorp, Gz-psycholoog
Accreditatie: ABAN 4 punten
Kosten: Prijs op aanvraag
Data: Op aanvraag
Aanmelden
U kunt zich aanmelden per e-mail via ingeborgdouwescentrum@olvg.nl onder vermelding van ‘Training Zelfzorg voor medisch specialisten’. Vermeld in de e-mail uw naam, functie, werkplek en BIG-registratienummer. Plaatsing gebeurt op volgorde van aanmelding.
Workshop voor zorgprofessionals
Beschrijving
De workshop is een compacte, gecomprimeerde versie van de training (zie de informatie hierboven). In de workshop krijgen deelnemers kennis over de effecten van acute en chronische stress op de hersenen en wordt het belang van zelfzorg helder. Deelnemers leren stil te staan bij de emotionele impact van hun werk, hoe om te gaan met stress zodanig dat het geen nadelige gevolgen heeft en wat helpt bij het verwerken van emotioneel heftige gebeurtenissen. Aan het einde van de workshop zijn de deelnemers toegerust met concrete vaardigheden om goed voor zichzelf te zorgen, tijdens en buiten werk.
Doelgroep
Artsen, verpleegkundigen, andere zorgprofessionals, leidinggevenden, afdelingsmanagers
Praktisch
Data: op aanvraag
Locatie: de workshop kan op locatie worden gegeven of online (via Zoom), mede afhankelijk van de geldende coronamaatregelen. De workshop kan ook worden ingepast in een congresprogramma.
Duur: 3 uur
Aantal deelnemers: 5 tot 12 (via Zoom: maximaal 10)
Trainer: Marijke Dierdorp, Gz-psycholoog
Kosten: Prijs op aanvraag
Aanvragen
Wilt u een workshop aanvragen of heeft u vragen over de mogelijkheden, stuur dan een e-mail naar ingeborgdouwescentrum@olvg.nl onder vermelding van ‘Workshop Zelfzorg’.
Tweedaagse cursus: Zingevingsgerichte psychotherapie voor mensen met kanker
Hoe vergroot u het gevoel van zingeving en betekenisgeving bij mensen met kanker?
De diagnose kanker gaat vaak gepaard met verliezen op verschillende levensgebieden, zoals fysieke gezondheid, werk en relaties. Deze verliezen kunnen het ervaren van zingeving bemoeilijken. Zingevingsvragen die vaak worden gezien bij mensen met kanker zijn bijvoorbeeld: ‘Waarom overkomt mij dit?’, ‘Tel ik nog mee nu ik niet meer volledig zal kunnen werken?’ en ‘Is mijn leven nog de moeite waard?’. Zingeving wordt gezien als één van de beschermende factoren tegen het ontstaan van psychische problemen (Richtlijn Aanpassingsstoornis, 2016). Daarom zijn mensen met kanker gebaat bij een gerichte therapie om zingeving te vergroten.
Tijdens de tweedaagse cursus maakt u kennis met de theorie en praktijk van zingeving, zodat u als zorgprofessional in staat bent om het gevoel van zingeving bij cliënten te vergroten. De onderdelen uit het groepsprotocol zijn ook toepasbaar in individuele therapie.
Zingevingsgerichte psychotherapie is een nieuwe evidence based therapie in Nederland, voor mensen met kanker. Deze groepstherapie is een bewerking van de Amerikaanse Meaning Centered Group Psychotherapy van professor W.S. Breitbart en gebaseerd op het werk van Victor Frankl. De onderzoeksgroep van professor Irma Verdonck (VUMC) heeft deze therapie in samenwerking met het Ingeborg Douwes Centrum aangepast voor mensen met kanker in de curatieve fase en onderzocht op effectiviteit. Zingevingsgerichte psychotherapie blijkt (kosten)effectief en helpt mensen met kanker met het vergroten van psychisch welzijn, toename van gevoel van zingeving, verbetering van de coping en afname van distress en depressieve klachten (van der Spek et al 2017). Om meer te lezen over het onderzoek Meaning-centered group psychotherapy for cancer survivors: development, efficacy and cost-utility – Nadia van der Spek (2016).
Praktische informatie
Doelgroep: Psychologen, psychotherapeuten, psychiaters met kennis over en ervaring met het werken met mensen met kanker (bij voorkeur een deskundige uit het deskundigenbestand van de NVPO). Mogelijk wordt de doelgroep later uitgebreid met andere zorgprofessionals.
Locatie: Ingeborg Douwes Centrum
Kosten: € 799,- incl. protocol, werkboek en maaltijd.
Voor (GZ-) psychologen uit OLVG is een aangepast tarief (€ 350,- incl. protocol, werkboek en maaltijd).
Maximaal aantal deelnemers: 9
Literatuur: Voor aanvang van de cursus wordt aangeraden het boek Viktor Frankl – De zin van het bestaan, een inleiding tot de logotherapie te lezen. Het protocol en een cliëntenwerkboek worden bij aanvang van de cursus uitgedeeld.
Docent: Drs. Hanneli Lantink (GZ-psycholoog), trainer bij het IDC.
Wanneer:
Dag 1: Donderdag 27 maart van 09.00 – 16.30 uur
Dag 2: Donderdag 17 april van 09.00 – 16.30 uur
Aanmelden?
U kunt zich aanmelden door te mailen naar ingeborgdouwescentrum@olvg.nl o.v.v. deelname scholing Zingevingsgerichte psychotherapie. Vermeldt hierbij uw naam, functie en werkplek. Na uw aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail van uw inschrijving en de betalingsregeling. Pas na betaling bent u officieel ingeschreven voor de training.
Scholing voor POH-GGZ: De mentale kant van kanker
Scholing voor de POH-GGZ: De mentale kant van kanker
Passende zorg voor patiënten met en na kanker
Binnenkort kun je als POH-GGZ een 1-daagse scholing volgen over de mentale kant van kanker. In de scholing komt aan bod hoe kanker invloed heeft op de mentale gezondheid van mensen met en na kanker. En hoe jij mensen, die mentale gevolgen van kanker ervaren, passend kan ondersteunen.
De scholing wordt ontwikkeld door de psycho-oncologische centra (POC’s), de NFK (Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), de PsyHAG (het netwerk van kaderhuisartsen GGZ) en de Landelijke Vereniging POH-GGZ (LV POH-GGZ). KWF faciliteert de ontwikkeling van de scholing.
De scholing is onderdeel van het programma De mentale kant van kanker. Het doel van dit programma is om mensen met mentale klachten als gevolg van kanker optimaal te ondersteunen en te begeleiden waar dat nodig is.
Scholing De mentale kant van kanker
De scholing biedt jou als POH-GGZ kennis en handvatten om mensen met en na kanker te ondersteunen bij mentale problemen.
Tijdens de scholing:
- vergroot je jouw kennis op het gebied van de ziekte kanker, de behandelingen van kanker en de psychosociale gevolgen van kanker
- leer je passend om te gaan met de psychosociale gevolgen van kanker en hoe je je patiënt/cliënt hierin kan ondersteunen
- komen veel onderwerpen aan bod die helpend zijn om passende zorg te bieden aan mensen met en na kanker, bijvoorbeeld veel voorkomende mentale problemen
- krijg je informatie over andere vormen van zorg en ondersteuning voor mensen met en na kanker, landelijk en regionaal
Scholingaanbieders
Je kan de scholing vanaf dit najaar in onderstaande regio’s bij de volgende psycho-oncologische centra volgen:
- Regio Zuid-Holland, Zeeland en West Brabant: FortaGroep de Vruchtenburg
- Regio Utrecht, Gelderland, Flevoland, Overijsel: Helen Dowling Instituut
- Regio Groningen, Friesland, Drenthe: Het Behouden Huys
- Regio Noord-Holland: Stichting OLVG – Ingeborg Douwes Centrum (IDC)
- Regio Limburg en Oost-Brabant: Zuyderland MC (Aesclepios)
De scholing is gratis als jij werkt als POH-GGZ, omdat deze financieel mogelijk wordt gemaakt door KWF en de Nationale Postcode Loterij.
Accreditatie
Zodra de scholing gereed is, wordt accreditatie aangevraagd bij de LV POH-GGZ.
Wil je de opleiding volgen?
Ben je actief als POH-GGZ en wil je de scholing De mentale kant van kanker volgen? Stuur dan een mail naar ingeborgdouwescentrum@olvg.nl.
Online kennissessie voor zorgprofessionals: Kanker en een gezin
Elke ouder met kanker denkt na het horen van de diagnose direct aan de kinderen. Hoe moet het nu met hen? Hoe vertel ik het? Hoe steun ik ze? Al deze vragen en gedachten over de kinderen zijn een bron van onzekerheid en stress. Precies wat je als zorgprofessional wilt voorkomen. Bij deze scholingsbijeenkomst wordt informatie gegeven over wat je ouders kan adviseren en hoe je ze kan begeleiden. Ook is er ruimte voor vragen.
Praktische informatie
Doelgroep: huisartsen en specialisten, (gespecialiseerde) verpleegkundigen en andere geïnteresseerde zorgprofessionals
Datum en tijd: Dinsdag 11 februari 2025 van 16.00 – 17.00 uur
Docenten: Sophie Smarius
Kosten: geen (gesubsidieerd door de gemeente Amsterdam)
Aanmelden
Aanmelden per mail via ingeborgdouwescentrum@olvg.nl onder vermelding van naam, functie en werkplek
Online kennissessie voor zorgprofessionals: Psychosociale hulpverlening bij hersentumoren en hersenmetastasen
Het Ingeborg Douwes Centrum organiseert een kennissessie voor professionals over de psychosociale hulpverlening in de acute en palliatieve fase bij hersentumoren en hersenmetastasen. Door deelname vergroot je je theoretische kennis over de impact hiervan en wordt het behandelaanbod voor patiënt, naaste (mantelzorger) en kinderen toegelicht. Hoe heftig is het? Waar grijpt het op in?
Tijdens deze kennissessie is er ruimte voor inhoudelijke vragen, waarvoor Maaike Schuur (neuro-oncoloog Amsterdam UMC) beschikbaar zal zijn.
Praktische informatie
Doelgroep: huisartsen en specialisten, (gespecialiseerde) verpleegkundigen en andere geïnteresseerde zorgprofessionals
Datum en tijd: dinsdag 25 januari van 17.00 – 18.00 uur
Docenten: Eline Aukema
Kosten: geen (gesubsidieerd door de gemeente Amsterdam)
Aanmelden
Aanmelden per mail via ingeborgdouwescentrum@olvg.nl onder vermelding van naam, functie en werkplek
Scholingen op maat
De psychologen van het Ingeborg Douwes Centrum geven lessen bij verschillende onderwijsinstellingen zoals de Amstelacademie en bij de RINO. Ook geven wij, op verzoek, diverse scholingen in ziekenhuizen en presentaties en scholingen op maat bij andere instellingen.Het kan gaan om een één- of meerdaagse training of een scholing/workshop van een paar uur. Onderwerpen kunnen zijn:
- Verdieping in de psycho-oncologie; psychosociale screening en diverse onderwerpen.
- Existentiële crisis en Zingeving bij kanker.
- Zelfzorg voor professionals.
- Palliatieve zorg, bijvoorbeeld Hoop in de palliatieve fase of De dood die niet kwam.
- Kanker in het gezin: over de invloed van kanker, dood en of rouw in het gezin.
- Dood en rouw.
- Late effecten bij kanker.
- Mantelzorginterventie voor naasten van iemand met een hersentumor of hersenmetastasen.
- Kennismaking in Mindfulness.
- Kanker en werk.
- Systeemtherapie en EFT bij kanker.
Bent u geïnteresseerd in een aanbod op maat? Stuur dan een mail naar ingeborgdouwescentrum@olvg.nl onder vermelding van Scholing op maat.
Voorwaarden scholing
Annuleringsregeling
Annuleren kan alleen schriftelijk (per brief of e-mail). Als annuleringsdatum geldt de datum van ontvangst. Bij annulering van twee weken voor aanvang van de training, wordt € 50,- aan administratiekosten in rekening gebracht.
Wettelijke bedenktermijn
Nadat u zich heeft ingeschreven voor de cursus, heeft u gedurende 14 dagen het recht de overeenkomst (inschrijving) zonder opgaaf van reden te ontbinden, tenzij de training voor de afloop van de termijn al is begonnen.
Uitstel of afstel training
Mocht de training niet doorgaan of uitgesteld worden, dan laten wij u dit per e-mail weten uiterlijk twee weken voor de startdatum. Mocht een training onverhoopt uitvallen, bijvoorbeeld door ziekte van de docent, dan kan het Ingeborg Douwes Centrum niet aansprakelijk gesteld worden voor gederfde inkomsten of omzet of welke inkomensschade dan ook.