Rapporten en publicaties
Zorgprofessionals
PalliaTurn – onderzoek IKNL naar gevorderde kanker en terugkeer naar werk en/of werkbehoud
Het integraal kankercentrum Nederland (IKNL) wil inzicht krijgen in de betekenis van werk voor patiënten met gevorderde kanker en de ervaringen die zij hebben met het werkbehoud en terugkeer naar werk. Daartoe werden patiënten geïnterviewd en andere betrokkenen, zoals bedrijfsartsen en zorgprofessionals. Ook het Ingeborg Douwes Centrum heeft input geleverd voor dit onderzoek.
De belangrijkste resultaten van dit onderzoek, getiteld PalliaTurn, heeft IKNL gepubliceerd in deze samenvatting. Er wordt nog gewerkt aan een wetenschappelijk artikel.
Het verbeteren van de toegang tot psycho-oncologische zorg voor mensen die kanker hebben of hebben gehad
De ziekte kanker kan het dagelijks leven op allerlei manieren beïnvloeden. Het kan van invloed zijn op sociale contacten, relatie, gezin of werk. Ook kan de ziekte invloed hebben op de stemming van de patiënt en hun naasten. Mensen kunnen zich somber, lusteloos of prikkelbaar voelen. Psycho-oncologische zorg kan dan helpen. Om psycho-oncologische zorg bij kanker zo goed mogelijk te organiseren, is het belangrijk om meer te weten te komen over de voorkeuren van patiënten voor het ontvangen van psycho-oncologische zorg. Wat voor soort zorg is gewenst? En door wie wordt deze zorg idealiter gegeven? Wat maakt het moeilijk of juist gemakkelijker om bij de zorg van voorkeur terecht te komen?
Klik hier om het Rapport te lezen
Genezen maar niet beter
In april 2019 verscheen het rapport ‘Kankerzorg in Beeld: over leven met en na kanker’ van de Taskforce Survivorship waar het Ingeborg Douwes Centrum in participeert. Dit rapport beschrijft de gevolgen van kanker op langere termijn. Vermoeidheid, angst en somberheid maar ook problemen met het krijgen van een hypotheek zijn veel voorkomende klachten.
Helaas is het nog steeds zo dat er geen structurele nazorg geboden wordt omdat er niet structureel gescreend wordt op mogelijke problemen. Het Ingeborg Douwes Centrum maakt zich hier met partners in het veld hard voor en zal ook mee schrijven aan het actieplan dat naar aanleiding van het rapport gemaakt wordt zodat de nazorg verbetert: structurele screening, goede triage en dan verwijzen naar de juist zorg op de juiste plek.
Klik hier om het Rapport te lezen
Bekijk hier een item over dit onderwerp van het NOS-journaal.
Psychosociale zorg bij kanker op agenda VWS
In augustus 2015 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een werkgroep ingesteld rond de organisatie en bekostiging van psychosociale zorg bij somatische aandoeningen. Hierin hebben onder meer brancheorganisatie IPSO (inloophuizen en psycho-oncologische centra), de V&VN Oncologie en de Nederlandse Vereniging Psychosociale Oncologie (NVPO) zitting.
De werkgroep heeft de huidige situatie in kaart gebracht en een knelpuntenanalyse gemaakt. Vervolgens zijn actiepunten geformuleerd die ertoe moeten leiden dat de behoefte aan psychosociale zorg bij kanker tijdig gesignaleerd en onderkend wordt, dat mensen met kanker worden doorverwezen naar de juiste zorgverlener en dat de zorgverleners kwalitatief hoogwaardige en kostenefficiënte zorg kunnen leveren.
De conclusie uit het rapport luidt dat psychosociale zorg een onlosmakelijk onderdeel is van de behandeling van een ernstige somatische aandoening – ook wat betreft financiering. Minister Schippers heeft dit in de begeleidende brief aan de Tweede Kamer onderschreven.
U kunt hieronder het rapport, de brief van de minister en een aantal publicaties in het NRC Handelsblad downloaden.
Rapport Psychosociale zorg bij ingrijpende somatische aandoeningen.pdf
Kamerbrief.pdf
NRC Handelsblad Leren sterven is leren leven.pdf
NRC Handelsblad Kankerpatiënt krijgt niet genoeg psychische zorg .pdf
NRC Handelsblad Arts ziet psychisch leed van kankerpatiënt vaak niet.pdf
Financiering psychologische zorg bij kanker onder druk
In mei 2015 verschijnen steeds meer interviews in de media waarin aandacht wordt gevraagd voor de financiering van psychologische zorg bij kanker.
Klik hier om de uitzending van RTL Nieuws te bekijken waarin een cliënt van het Ingeborg Douwes Centrum aan het woord komt.
Klik hier om het interview met Leo Gualthérie van Weezel te lezen: ‘Wij krijgen alleen betaald als we een heftige diagnose op iemand plakken’, 22 mei 2015 (Volkskrant, Maud Effting)
Klik hier om het artikel ‘Psychische hulp bij kanker afhankelijk van goodwill’ te lezen, 28 mei 2015 (Volkskrant, Maud Effting)
Klik hier om het artikel ‘Ik heb warme herinneringen aan kinderoncologie’ te lezen, 30 mei 2015 (Volkskrant, Aleid Truijns)