Leidraad voor gesprek met patiënt met kind(eren)
Zorgprofessionals
“Heeft u kinderen?” Stel die vraag!
Elke ouder met kanker denkt na het horen van de diagnose direct aan de kinderen. Hoe moet het nu met hen? Hoe vertel ik het? Hoe steun ik ze? Al die vragen en gedachtes over de kinderen zijn een bron van onzekerheid en stress. Precies wat je wilt voorkomen. Ga daarom het gesprek met hen aan over de kinderen. Patiënten voelen zich daardoor geholpen en gesteund. Dat helpt hen ook de ziekte en de behandelingen fysiek beter aan te kunnen.
Leidraad voor zorgverleners
VRAGEN
- Vraag de patiënt: “Heeft u kinderen?”
- Vraag door. “Heeft u hulp nodig om het de kinderen te vertellen? Of hulp om ze goed te begeleiden?”
VERTELLEN
Vertel de patiënt welke opties er zijn:
- Goede praktische adviezen en informatie zijn online te vinden. Het betrouwbare startpunt is: kanker.nl/gezin
- De patiënt kan op deze site (kanker.nl) ook online vragen stellen. Kinderpsychologen die op dit terrein specialist zijn, geven antwoord.
- Wil de patiënt persoonlijke hulp, dan zijn er gespecialiseerde centra. Op de verwijsgids van kanker.nl zijn deze te vinden. Direct doorverwijzen naar het Ingeborg Douwes Centrum kan ook.
Download hier deze gespreksleidraad (pdf): Leidraad voor zorgprofessionals
Kort overzicht van de hulp voor ouders
Voor ouders die de diagnose kanker heeft gekregen hebben wij dit overzicht gemaakt. Ze krijgen hiermee snel inzicht waar ze welke hulp ze waar kunnen vinden.
Vuistregels voor ouders
Dit zijn de vuistregels die wij ouders geven als het gaat om de kinderen. Ze kunnen voor jou als zorgverlener (medisch specialist of verpleegkundige) handig zijn in het gesprek met de patiënt.
1. Wees eerlijk
Vertel eerlijk over de diagnose en wat de gevolgen ervan zijn. Voor jou en voor je kind. Maak het concreet en passend bij de leeftijd.
2. Geef ruimte aan emoties
Emoties, zoals verdriet en angst, passen bij wat jullie als gezin doormaken. Alle emoties mogen er zijn.
3. Laat je kind weten dat het altijd bij je terecht kan
Het is voor kinderen goed dat ze zeker weten dat ze altijd met hun vragen, zorgen en emoties bij je kunnen komen. Erover kunnen praten helpt ze.
4. Houd vast aan regelmaat
Door de ziekte en behandeling verandert veel. Juist nu geven regelmaat, structuur en de normale opvoedregels een kind houvast.
5. Vertrouw op jezelf
Je krijgt vaak van allerlei kanten verschillende adviezen. Blijf op jezelf vertrouwen. Jij weet het beste wat je kind aankan en nodig heeft.
Van de vuistregels voor ouders is ook een bestand te downloaden: vuistregels voor ouders
Podcast JongGeleerd
In de podcast JongGeleerd gaan jeugdonderzoekers van de Universiteit Utrecht in gesprek met professionals uit het onderwijs, de kinderopvang of de zorg.
In de aflevering van 31 mei 2022 staat de vraag centraal: hoe kun je als verpleegkundige, arts, docent of therapeut ouders en kinderen goed ondersteunen als het gezin te maken krijgt met kanker? Presentator Glenn van der Burg gaat in gesprek met Marthe Egberts, onderzoeker bij de Universiteit Utrecht en het Ingeborg Douwes Centrum en Carine Kappeyne van de Coppelo, GZ-psycholoog, die ook aan ons centrum verbonden is en tevens een eigen praktijk heeft voor ziekte in het gezin en rouw.
Beluister hier de podcast via Spotify.
De podcast is ook te beluisteren via Soundcloud of Apple Podcasts.