Innovatie
Zorgprofessionals
Om hoogwaardige cliëntenzorg te kunnen bieden is onderzoek nodig. Onderzoek dat aan de ene kant de huidige (na)zorg evalueert en aan de andere kant de effectiviteit van (nieuwe) interventies in ons vakgebied meet. Met behulp van wetenschappelijk onderzoek kan onderzocht worden welke psychologische behandeling werkt bij welke cliënt. Daarna is het van belang dat effectieve interventies daadwerkelijk geïmplementeerd worden in de klinische praktijk. In het Ingeborg Douwes Centrum implementeren we evidence based interventies op basis van onderzoek van collega’s in samenwerking met het IKNL. Ook implementeren wij landelijk interventies uit onderzoek waar het Ingeborg Douwes Centrum aan heeft meegewerkt. Als laatste zetten wij zelf innovatieprojecten op gebaseerd op onze eigen ervaring als expertisecentrum in de psycho-oncologie.
Dit zijn de lopende innovatieprojecten:
Mantelzorg interventie voor naasten van iemand met een hersentumor of hersenmetastasen
De mantelzorginterventie is ontwikkeld door de onderzoeksgroep van Prof Martin Klein, VUMC. Deze onderzoeksgroep heeft een ondersteuningsprogramma ontwikkeld voor naasten van iemand met een hersentumor of hersenmetastasen. De interventie is onderzocht en blijkt effectief voor mantelzorgers. In samenwerking met IKNL, Prof. Klein is de mantelzorginterventie in 2017 succesvol geïmplementeerd bij het Ingeborg Douwes Centrum met dank aan mantelzorgsubsidie van de Gemeente Amsterdam.
Artikel
Klik hier voor Steun voor Amsterdamse mantelzorger bij kanker.
Kinderen van ouders met kanker
Vanuit de klinische praktijk signaleerden wij we een gebrek aan samenhangende informatie voor ouders over wat je kunt doen als kanker je gezin treft. Met financiële steun van de Stichting Vrienden IDC is informatiemateriaal ontwikkeld voor onze eigen website. Deze informatie is ook gebruikt voor de informatievoorziening op dit gebied via Kanker.nl. Voor meer informatie klik hier.
Themabijeenkomsten Kanker in het Gezin
Sinds 2016 werkt het Ingeborg Douwes Centrum samen met de onderzoeksgroep van Prof. Dr. Paul Boele, Universiteit van Utrecht, op het gebied van kinderen van ouders met kanker. Er zijn onder andere themabijeenkomsten ontwikkeld die zijn geïmplementeerd in het behandelaanbod van het Ingeborg Douwes Centrum. Deze bijeenkomsten worden (nog) gefinancierd door steun vanuit de Stichting Vrienden IDC. Uiteindelijk zullen deze themabijeenkomsten landelijk geïmplementeerd worden. Momenteel wordt met een aantal landelijke partijen samengewerkt aan een richtlijn over zorg voor kinderen met een ouder met kanker. Klik hier voor meer informatie over de Themabijeenkomst Kanker in het gezin.
Zingevingsgerichte psychotherapie
Implementatie in de praktijk
Uit het onderzoek van onze collega Nadia Van der Spek blijkt dat de Zingevingsgerichte psychotherapie effectief en kosteneffectief is. De therapie is vervolgens geïmplementeerd in het behandelaanbod van het Ingeborg Douwes Centrum. Vanaf 2017 is bovendien gestart met de landelijke implementatie van de therapie. Het groepsprotocol is uitgegeven door Bohn Stafleu van Loghum en er is een training ontwikkeld om psychologen te trainen in zingevingsgerichte psychotherapie die ook geaccrediteerd is. Op dit moment zijn er reeds 70 psychologen getraind. De interventie is door KWF uitgekozen als best practice voor het verminderen van angstige en depressieve gevoelens.
Het proefschrift
Meaning-centered group psychotherapy for cancer survivors: development, efficacy and cost-utility – Nadia van der Spek (2016), lezen: proefschrift .
Media/Pers
Zingevingstherapie helpt bij omgaan met kanker: ‘Ik heb me er nu bij neergelegd’ (Het Parool, 11 september 2016), lezen: Zingevingstherapie helpt bij omgaan met ziekte
Therapie geeft je een keuze (Het Parool, 11 september 2016), lezen: Therapie geeft je een keuze
Voor meer informatie kunt u kijken in het Rapport over Interventies gericht op vermindering van angstige- en depressieve gevoelens bij mensen met kanker’.
Artikel ‘Beter leven met kanker kan miljard euro opleveren‘ (Skipr)
Multidisciplinaire eerstelijns oncologische revalidatie
In samenwerking met Annemarie Beintema, initiatiefneemster van het Cancer Care Centre, wordt gewerkt aan een multidisciplinair aanbod van eerstelijns zorg waarbij het gezamenlijk aanbieden van fysiotherapie en psychologie meerwaarde heeft voor de patiënt. In dit project wordt ook gewerkt met nieuwe interventies zoals de Untire app en Oncokompas.