Bekijk de film hierboven voor een eerste kennismaking
Welkom bij het Ingeborg Douwes Centrum
Het Ingeborg Douwes Centrum is een expertisecentrum op het gebied van de psycho-oncologie. Wij bieden, als GGZ-instelling, psycho-oncologische zorg aan mensen met kanker en hun naasten om met de prognose, het ziekteproces, het herstel en het mogelijk naderende einde om te gaan. Daarnaast is het Ingeborg Douwes Centrum actief op het gebied van onderzoek, innovatie, scholing en organisatie van zorg.
Voor een actueel beeld over wat wij doen en voor wie, kunt u ons meest recente jaaroverzicht hier bekijken en eventueel ook downloaden.
Jaaroverzicht 2021_Ingeborg Douwes Centrum
De oprichters
Eén op de drie mensen met kanker en hun naasten wordt hierdoor dusdanig uit evenwicht gebracht dat zij baat hebben bij professionele begeleiding. Om in deze behoefte te voorzien werd in 2002 het Ingeborg Douwes Centrum opgericht op initiatief van Dr. Rudi Butzelaar, chirurg Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, Fenna Postma, adviseur Integraal Kankercentrum Amsterdam (IKA) en Ingeborg en Evert Douwes, de Ingeborg Douwes Stichting. De oprichters wilden met het aanbieden van psycho-oncologische zorg aandacht geven aan de emotionele, sociale en zingevende aspecten die mensen met kanker en hun naasten ervaren. Destijds was het streven dat het Ingeborg Douwes Centrum zich in de toekomst zou ontwikkelen tot een breed multidisciplinair kennis en ervaringscentrum op het gebied van psychosociale zorg voor kankerpatiënten en hun naasten.
In 2017, ter gelegenheid van ons 15-jarig bestaan, hebben we een overzicht gemaakt van wat de vanaf de oprichting bereikt hebben. U kunt dit hier downloaden.
Het Ingeborg Douwes Centrum:
15 jaar
Missie op cliëntenzorg
Het is onze missie om psychologische (na)zorg te bieden aan mensen met kanker en hun naasten bij het omgaan met hun ziekte en de gevolgen van de medische behandeling. Alle mensen met kanker en hun naasten uit Noord-Holland en in het bijzonder uit Amsterdam kunnen in het Ingeborg Douwes Centrum terecht. De behandeling is afgestemd op de individuele wensen en behoeften van de cliënt en wordt gegeven ongeacht de aard en de ernst van de ziekte en het bestaande perspectief.
De individuele behandeling en groepsbehandeling wordt gegeven door gespecialiseerde oncologiepsychologen en bestaat uit individuele gesprekken en/of groepsgesprekken met als belangrijkste thema’s: verwerking (angst, depressieve gevoelens en/of stoornis in gedrag of emoties), acceptatie en zingevingvraagstukken. In de behandeling staat het probleem rond de verwerking van kanker centraal. Daarnaast is het belangrijk het eigen vermogen tot emotioneel en geestelijk herstel te versterken en de cliënt weer af te laten stemmen op de eigen innerlijke kracht. De behandeling die in het Ingeborg Douwes Centrum wordt gegeven is een aanvulling op de medische behandeling en komt nooit in plaats van de medische behandeling.
Visie op cliëntenzorg
Mensen raken door de ziekte kanker vaak uit balans. De psychologische behandeling is erop gericht om het eigen evenwicht te hervinden door de eigen kracht van de cliënt als uitgangspunt te nemen en de kwaliteit van leven te verbeteren. In de behandeling wordt aandacht besteed aan de fysieke, emotionele, sociale en mentale gevolgen van de ziekte en aan zingeving. Wij streven er naar dat psychologisch zorg een vanzelfsprekend onderdeel van de medische behandeling van kanker wordt.