Leeswijzer
Kanker in het gezin
Als je diagnose kanker krijgt, staat je wereld op zijn kop. Je loopt rond met vragen en onzekerheden. De behandeling van kanker is bovendien vaak intensief en beïnvloedt het dagelijks leven. Als je kinderen hebt, liggen daar vaak je grootste zorgen. Hoe moet het met hen? Wat vertel ik ze? Hoe begeleid ik ze hier goed bij?
Voor wie
In dit deel van onze website geven we informatie voor ouders met kanker en voor hun partners. Ook voor grootouders, familie en vrienden die de ouders en hun kinderen willen ondersteunen is het zinvol om dit eens door te lezen.
Kort overzicht
Wilt u heel snel weten waar u welke hulp kunt vinden: in de informatiefolder “Hoe moet het nu met de kinderen?” zetten we alles op een rij.
Aanbod
Onderaan deze pagina lees je meer over het aanbod van het Ingeborg Douwes Centrum. We wijzen je hier alvast op onze themabijeenkomsten ‘Kanker in het gezin’. Deze serie van drie groepsbijeenkomsten is speciaal bedoeld voor ouders met kanker en hun partners, die thuiswonende kinderen hebben. Bekijk dit informatieblad over deze bijeenkomsten en/of de informatie die je vindt bij Themabijeenkomsten.
Inhoud en doel
Met de informatie op deze website kun je je kind helpen om te gaan met alle veranderingen in jullie gezinssituatie. En met de onzekerheden en alle heftige gevoelens die daarbij horen. We geven je aanknopingspunten waardoor je beter in staat bent om je kind goed te helpen tijdens je ziekte. Om erover te kunnen praten en om de reacties van je kind beter te begrijpen. Overigens, waar ‘kind’ staat, kan je ook ‘kinderen’ lezen. En andersom.
De inhoud in het kort
- Meestgestelde vragen na de diagnose: antwoorden op vragen die vrijwel direct opkomen na de diagnose kanker.
- Vertellen aan je kinderen: waarom, wanneer en hoe vertel je de kinderen over je ziekte? En wat vertel je als genezing niet meer mogelijk is?
- Begeleiden van je kinderen: adviezen om je kind te steunen en te helpen. Algemeen en per leeftijdsgroep.
- Kinderen helpen omgaan met als je niet meer beter wordt: hoe bereid je kinderen voor als er geen genezing meer mogelijk is? Hoe kom je die periode en de periode na overlijden samen zo goed mogelijk door?
- Wanneer is extra hulp nodig?: soms is professionele hulp nodig. Hoe herken je de signalen bij je kinderen?
- Hulpbronnen: onder meer websites, boeken en spelvormen die meer inzicht en ondersteuning kunnen geven.
Over deze informatie
De informatie die je hier vindt is samengesteld door deskundigen op dit terrein. Je kunt er dus van op aan.
Het Ingeborg Douwes Centrum heeft deze informatie ook ter beschikking gesteld aan kanker.nl (zie kanker.nl/gezin). Mocht je deze site raadplegen, dan lees je daar min of meer dezelfde teksten.
Hulp van het Ingeborg Douwes Centrum
Ouders willen het beste voor hun kind. Het kan helpen als een professional met ze meedenkt. Bij ons centrum kunnen mensen met kanker, hun partner, familie en kinderen terecht om met de prognose, het ziekteproces, het herstel en het mogelijk naderende einde om te gaan. Ook voor nabestaanden bieden wij hulp.
We bieden daarvoor verschillende mogelijkheden, zoals groepsbehandelingen en individuele behandelingen. Wil je daar meer over weten, kijk dan op deze website bij Cliënten of neem direct contact met ons op.
Themabijeenkomsten ‘Kanker in het gezin’
Daarnaast bieden we de themabijeenkomsten “Kanker in het gezin”. Deze serie van drie groepsbijeenkomsten is speciaal bedoeld voor ouders met kanker en hun partners, die thuiswonende kinderen hebben. Twee (kinder)psychologen, experts op dit gebied, leggen aan de hand van drie thema’s uit wat een goede en helpende aanpak is:
- communicatie in het gezin;
- omgaan met emoties;
- de opvoeding.
Onderdeel van de bijeenkomsten is het uitwisselen van ervaringen en vragen kunnen stellen over de eigen situatie.
Meer informatie over de themabijeenkomsten? Klik dan op de afbeelding hierboven voor het informatieblad over deze bijeenkomsten en/of bekijk de informatie die je vindt bij Themabijeenkomsten.