Individuele behandeling
Cliënten – volwassenen
Individuele behandeling is er zowel voor mensen die zelf kanker hebben (gehad) als voor naasten en nabestaanden. U kunt alleen komen, maar ook samen met uw partner of uw gezin. De behandeling wordt afgestemd op uw vragen en behoeften die voortkomen uit het intakegesprek. Samen met u wordt gezocht naar hoe u op uw eigen manier kunt omgaan met de gevolgen van kanker. Hoe vergroot u uw veerkracht, welke invloed heeft kanker op uw relaties en hoe geeft u antwoord op vragen over zingeving? Hoe kunt u samen met uw naasten de kracht vinden om verder te gaan? Het doel is uw evenwicht te hervinden. Afhankelijk van uw situatie kan de behandeling zowel kortdurend als langdurend zijn. De behandeling wordt na een aantal sessies geëvalueerd. Indien nodig kan de behandeling aangepast worden.
In onze behandelingen maken we gebruik van een scala aan technieken zoals psycho educatie, ontspannings- en visualisatieoefeningen, cognitieve gedragstherapie, zingevingsgerichte psychotherapie, traumatherapie (onder andere EMDR), lichaamsgerichte therapie, seksuologische behandeling, Acceptance and Commitment therapy (ACT) en E-health behandeling. Hieronder vindt u meer informatie over ons behandelaanbod.
Behandelaanbod en interventies
Psycho-educatie: Het geven van informatie over de psychologische gevolgen van de ziekte en de behandeling voor de cliënt middels gesprekken, informatiemateriaal en online modules.
Ontspannings- en visualisatieoefeningen: bij gespannenheid en lichamelijke onrust draagt het actief aanleren van het ontspannen van het lichaam bij aan het herstel en aan het zich beter voelen. Meer lichaamsgerichte oefeningen helpen daarnaast het lichaam weer te gaan voelen. Bij visualisatieoefeningen wordt de kracht van verbeelding gebruikt om te kunnen ontspannen, te verwerken of om meer stevigheid te ervaren.
Cognitieve gedragstherapie: Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een psychotherapie die je − voornamelijk door oefeningen − leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en om er anders mee om te gaan. Er wordt gekeken naar de onderlinge samenhang tussen de gedachten, emoties en handelen. Hoe je tegen een bepaalde gebeurtenis aankijkt bepaalt hoe je je voelt en wat je doet. Soms is de angst voor terugkeer van de ziekte zo groot dat dit verlammend werkt. De consequenties hebben zo’n grote impact dat het reëel lijkt om heel angstig te worden. Maar de vraag is hoe reëel de angst werkelijk is. CGT helpt om je gedachten stop te zetten en te kijken of na bijvoorbeeld 3 jaar na de operatie met steeds goede uitslagen je je anders kan opstellen. Bijvoorbeeld: “Piekeren heeft geen impact op de uitslag van de scan, ik kan nu al in paniek raken of wachten tot de uitslag en dan zie ik wel weer verder”. Op deze wijze wordt de angst hanteerbaar i.p.v. dat de angst regeert. Doel is een balans te vinden tussen het onder ogen zien van onzekerheid en andere negatieve emoties die kanker met zich mee brengt enerzijds, en het afstand nemen van deze gevoelens anderzijds.
Zingevingsgerichte psychotherapie: Naar schatting worstelt 25% van de mensen met kanker met ‘zingevingsproblematiek’: psychische klachten die te maken hebben met het zoeken van houvast en betekenis om een situatie te kunnen begrijpen en accepteren. Zingevingsvragen die bij mensen met kanker aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld ‘Waarom overkomt mij dit?’, ‘Tel ik nog mee nu ik nooit meer volledig zal kunnen werken?’ en ‘Is mijn leven nog de moeite waard?’. Zingeving wordt gezien als een beschermende factor tegen het ontstaan van psychische problemen. Daarom zijn mensen met kanker gebaat bij een gerichte therapie om zingeving te vergroten. De therapie is erop gericht om nieuwe manieren van zingeving te ervaren en dit in een bredere context te plaatsen.
Traumabehandeling (o.a.EMDR): Een belangrijk onderdeel bij traumabehandeling en angstbehandeling is de confrontatie met de gebeurtenis aan te gaan en deze niet te vermijden. Door de gebeurtenissen (het verhaal) te doorlopen kan de verwerking beginnen of verder gaan. In het verhaal is ook ruimte voor de emoties die bij het verhaal horen, waarbij woorden worden gegeven aan de emoties die gevoeld worden. Door het herleven en doorleven van dat wat er gebeurd is, neemt de emotionele lading af en wordt de ervaring een onderdeel van het levensverhaal. Indien een bepaalde gebeurtenis (zoals het horen van de diagnose of een onderdeel van de behandeling) dusdanig impact heeft en iemand last heeft van herbelevingen en nachtmerries over deze gebeurtenis dan is het verstandig om Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) in te zetten. Hierbij wordt de cliënt gevraagd vanuit het hier en nu naar de traumatische ervaring te kijken en dan met zijn/haar ogen de bewegende vingers van de therapeut te volgen. Uiteindelijk worden de emoties behorende bij de herinnering losgekoppeld zodat het beeld geen heftige emoties meer oproept en de ervaring verwerkt kan worden.
Lichaamsgerichte behandeling: De diagnose kanker is ingrijpend en zorgt voor veranderingen op alle gebieden. Het lichaam krijgt enorme stress te verwerken, enerzijds door de medische behandelingen, anderzijds door de spanning die het ziek zijn met zich meebrengt. Tijdens het behandeltraject is er vaak weinig ruimte om stil te staan bij wat dit allemaal met iemand doet. Het echte verwerken begint pas later; dan pas dringt door wat er allemaal gebeurd is. Dan komen vragen over hoe kan ik weer vertrouwd raken met mijn (geschonden) lichaam, of hoe kan ik ermee om gaan als mijn hoofd iets anders vertelt dan mijn lichaam. En hoe kan en mag ik gaan voelen wat de ziekte innerlijk teweegbrengt. Lichaamsgerichte therapie kan helpen weer vertrouwd te laten raken met het lichaam. Lichaamsgerichte therapie zoekt door middel van oefening en aanraking naar een balans tussen denken en voelen. De aanraking kan bijdragen aan de communicatie met het lichaam en helpt bij het proces van vertrouwen en acceptatie. Er wordt gewerkt vanuit een haptonomisch perspectief. Ook naasten kunnen zich overbelast gaan voelen of moeite hebben bij zichzelf te blijven in de dingen die er gevraagd of verwacht worden. Deze spanningen kunnen zich ook lichamelijk uiten en het reguleren is ook een onderdeel van lichaamsgerichte therapie.
Acceptance and Commitment therapy (ACT): Werken aan acceptatie van wat er nu is en leren omgaan met angsten en onzekerheid kan met behulp deze therapie. De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken ten koste gaat van een waardevol leven. In ACT wordt geleerd je te richten op zaken die je kan beïnvloeden, zoals je eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten. Dit houdt in dat je leert je emoties en gedachten te accepteren zoals ze zijn in plaats van er tegen te vechten, en daarmee hanteerbaar te maken.
Seksuologische behandeling: Kanker heeft grote invloed op je leven, ook op seksualiteit. Intimiteit en seks zijn vaak niet meer hetzelfde na de diagnose en behandeling van kanker. Tijdens of na de behandeling van kanker kunt u merken dat u minder zin hebt in seks. Ook opgewonden raken, klaarkomen of geslachtsgemeenschap kan lastiger zijn of niet meer lukken. Mogelijk krijgt seksualiteit een andere betekenis of beleeft u de seks anders. Hierbij kunnen een veranderend zelfbeeld, lichamelijke klachten en emoties rondom het verwerken van de kanker een rol spelen. Omgaan met seksuele veranderingen kan moeilijk zijn. Het vraagt om aanpassing en acceptatie. Een seksuoloog kan hier met u naar kijken.
Lutografie: Lutografie is een online module waar de cliënt werkt aan zijn persoonlijke proces na de diagnose kanker of na overlijden. Door 10 verschillende verliesthema’s te volgen, wordt meer rust in hoofd en lijf verkregen. Elk thema bestaat uit stappen waar je met creatieve oefeningen aan de slag kunt, ondersteund door kijktips, artikelen en meditatie/ontspanningsoefeningen. Lutografie wordt gebruikt als onderdeel van de therapie. Doordat de cliënt thuis aan de slag blijft, helpt het om het therapeutisch proces tussen de sessies door te laten lopen. Het rouwgedeelte van Lutografie is uitgebreid besproken in het vakblad Uitvaart. Lees hier het artikel.
E-Health behandeling: Naast face-to-face behandeling biedt het IDC voor curatief behandelde patiënten of patiënten die momenteel curatief behandeld worden ook e-health behandeling onder begeleiding van een psycholoog aan. Deze vorm van behandeling bestaat uit een digitale psychologische interventie (welke de cliënt thuis doorloopt) en digitale gesprekken met een psycholoog. In tegenstelling tot face-to-face behandeling kan e-health behandeling direct na aanmelding starten. Gedurende de e-health behandeling blijft de cliënt op de wachtlijst staan, waardoor verdere face-to-face behandeling mogelijk blijft indien nodig.
Er wordt gewerkt met modules van Therapieland – ‘Kanker–tijdens de behandeling’ (omgaan met gevoelens en impact van de behandeling), ‘Kanker-na de behandeling’ (verwerking bij kanker), mindfulness en ontspanning, een module van Lutografie – ‘Verder na kanker’ (verwerking bij kanker, zie bovenstaande informatie) en de app Untire. Het doorlopen van een e-health module in combinatie met begeleidende gesprekken kan positief bijdragen aan herstel (verwerking en klachtenbestrijding). Voor sommige cliënten is deze eHealth behandeling voldoende om weer verder te kunnen na kanker. Voor andere cliënten biedt het een goede start van de verwerking en bereidt het de cliënt voor op de vervolgbehandeling.
E-health wordt ook als blended care ingezet. Reguliere face-to-face behandeling wordt dan gecombineerd met digitale interventies. Gedurende e-health behandeling en face-to-face behandeling wordt de Untire Now app van Tired of Cancer aangeraden voor zelfstandig gebruik. De Untire Now app is erop gericht (ex)kankerpatiënten om te leren gaan met vermoeidheid waardoor de kwaliteit van leven wordt verbeterd. De Untire Now app is verkrijgbaar via de kanker.nl Appstore. Zie https://untire.nl/toegang-untire/ voor de zes stappen welke voor gebruik doorlopen dienen te worden.
Individueel ondersteuningsprogramma voor naasten van mensen met een hersentumor en hersenmetastasen
Het VU Medisch Centrum (VUmc) heeft een individueel ondersteuningsprogramma ontwikkeld om naasten van mensen met een hersentumor en hersenmetastasen handvatten te geven om met dit moeilijke ziektebeeld om te kunnen gaan. Het Ingeborg Douwes Centrum biedt dit programma als eerste organisatie in Nederland in samenwerking met het VUmc, Integraal Kanker Centrum Nederland (IKNL) en de gemeente Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.
Het Ingeborg Douwes Centrum biedt behandelingen in de specialistische GGZ. Soms is het nodig om verschillende behandelaren met hun eigen expertise in te zetten. Wanneer de uitvoerende onderdelen van het behandelplan door verschillende beroepen wordt gegeven, wordt de behandeling multidisciplinair uitgevoerd. Bij alle behandelingen volgen we de gangbare richtlijnen en zorgstandaarden.
Meer informatie over de gangbare richtlijnen en zorgstandaarden vindt u op:
GGZ Standaarden
Richtlijn Aanpassingsstoornis bij patiënten met kanker
Richtlijn Depressie
Richtlijn Angst
Richtlijn Angst in de palliatieve fase
Richtlijn Depressie in de palliatieve fase
Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie
Kanker.nl