Bronnen voor (zelf)hulp
Voor cliënten en voor mensen op de wachtlijst
Op deze pagina geven we, los van de behandelingen bij ons centrum, een aantal handvatten die voor patiënten en voor familie en naasten van patiënten hulp en steun kan bieden.
Ook als u bij ons op de wachtlijst staat, kan dit u mogelijk nu al handreikingen geven om met de situatie om te kunnen gaan.
Informatie over kanker en de gevolgen
Informatie over kanker en de gevolgen
- Goede informatie helpt om onzekerheden en angsten te verminderen. Een goed startpunt is de website kanker.nl. In de bibliotheek bijvoorbeeld staat alfabetisch een overzicht van alle onderwerpen die met kanker te maken hebben: kanker.nl/bibliotheek.
- Ook de website van KWF Kankerbestrijding geeft veel informatie. U kunt over allerlei onderwerpen ook brochures downloaden. Hier vindt u een overzicht.
Hulp bij herstel
Hulp bij herstel
- Het Cancer Care Center helpt kankerpatiënten weer vitaal te worden. Het centrum, waar wij mee samenwerken, biedt onder andere fysiotherapie en ergotherapie. Op de website is het uitgebreide aanbod terug te vinden.
- Stichting Tegenkracht biedt kankerpatiënten sportbegeleiding op maat. Sportmedisch verantwoord en naar uw eigen wensen. Alle informatie vindt u op tegenkracht.nl.
- De Kanker Nazorg Wijzer is een online programma dat helpt bij herstel. Op deze pagina van de website van kanker.nl wordt het programma toegelicht.
- De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft een speciale website gemaakt over kanker en werk: kankerenwerk.nl. Kun je doorwerken? Wat zijn je rechten? Er is ook informatie voor werkgevers.
- Als u meer wilt weten over een gezonde leefstijl na kanker: de site van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds – leven met kanker.nl – geeft veel informatie, recepten en tips om fit te blijven.
- VOX, een onderdeel van de Vereniging Kinderkanker Nederland (voorheen VOKK), is een organisatie die zich richt op mensen die als kind kanker hebben gehad (‘survivors’). VOX heeft ook een besloten Facebookgroep.
Hulp bij angst, somberheid en vermoeidheid
Hulp bij angst, somberheid en vermoeidheid
- Op de website kanker.nl staat veel informatie over angst en tips om daarmee om te gaan: kanker.nl/angst.
- Kanker.nl geeft ook informatie en advies over het omgaan met somberheid en depressie.
- De website Kanker doet veel met je geeft informatie over de invloed van kanker op het leven. Bijvoorbeeld over het belang van het praten over je gevoelens, en ook tips bij dat soort gesprekken.
- Vermoeidheid komt heel veel voor bij kankerpatiënten. Informatie en adviezen over hoe hier mee om gaan, vindt u op de website van kanker.nl: kanker.nl/vermoeidheid.
- Er is ook een website die helemaal gewijd is aan vermoeidheid bij kanker: fitterbijkanker
- Stichting Tegenkracht biedt kankerpatiënten sportbegeleiding op maat. Sportmedisch verantwoord en naar uw eigen wensen. Alle informatie vind je op tegenkracht.nl
- De app Untire is speciaal ontwikkeld voor kankerpatiënten en geeft inzicht in ontstaan van vermoeidheid en tips om de vicieuze cirkel van vermoeidheid te doorbreken. De inhoud is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de ervaringen zijn positief. Wanneer u hier gebruik van wilt maken, neem dan contact op met het secretariaat (020 – 480 75 80) zodat u hier kosteloos voor aangemeld kan worden. U ontvangt vervolgens een mail met instructies én een toegangscode.
Ontspanningsoefeningen
Ontspanningsoefeningen
De diagnose kanker brengt onzekerheid en spanning met zich mee. Deze stress brengt ons uit balans. Ontspanning helpt om meer controle te krijgen over gedachten en gevoelens en zorgt ervoor dat u meer weerbaar bent voor stress.
Deze ontspanningsoefeningen kunnen u daarbij helpen. Klik hier voor een overzicht van de oefeningen.
Ondersteunende gesprekken en lotgenotencontact
Ondersteunende gesprekken.
Naast professionele psychologische hulp, zijn er andere opties voor ondersteunende gesprekken.
- U kunt via uw huisarts terecht bij de praktijkondersteuner.
- Een oncologieverpleegkundige die bij u thuis komt via Care for Cancer. Zij beantwoorden vragen over de gevolgen van diagnose en behandeling en geven praktische tips voor de thuis- en werksituatie. Daarnaast geven zij voorlichting over mogelijkheden voor aanvullende zorg en verwijzen door naar bijvoorbeeld inloophuizen of patiëntenverenigingen. Zij kunnen vijf keer op huisbezoek komen. Care for Cancer is onderdeel van Allerzorg, een organisatie gespecialiseerd in thuiszorg.
- Aan het Questio (Centrum voor Levensvragen) zijn diverse mensen verbonden die vanuit hun beroep en achtergrond, begeleiding en ondersteuning kunnen geven aan patiënten in de palliatieve fase en aan mensen met rouw- of verlieservaringen. Het Centrum staat open voor mensen van alle leeftijden en ongeacht hun geloofs- of levensovertuiging.
- Voor iedereen die geraakt is door kanker en wel een luisterend oor kan gebruiken is er De Geraakt-door-kankerlijn 085 – 00 43 444. Deze is 7 dagen in de week bereikbaar tussen 16-22 uur voor emotionele steun, veilig en anoniem. Voor meer informatie gaat u naar www.geraaktdoorkankerlijn.nl.
Lotgenoten
Voor contact met lotgenoten zijn er diverse mogelijkheden:
- De website kanker.nl geeft verschillende mogelijkheden om in contact te komen met anderen, bijvoorbeeld via online lotgenotencontact, maar u kunt daar ook de ervaringen van anderen lezen in blogs.
- Een andere optie is om u aan te melden bij een patiëntenvereniging. Naast lotgenotencontact worden ook vaak themabijeenkomsten en lezingen georganiseerd. De verschillende kankersoorten hebben hun eigen patiëntenvereniging die verenigd zijn in de NFK (Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties). Op de website van NFK vindt u alle informatie.
- U kunt naar een inloophuis gaan. Dat is een ontmoetingsplaats voor mensen met kanker en/of hun naasten. In een huiselijke sfeer kunt u er zonder afspraak terecht voor een kop koffie, om uw verhaal te doen of voor informatie en steun. Vaak bieden ze er verschillende activiteiten. U vindt hier het overzicht op de site van verwijsgidskanker.nl.
- Schilderen, zingen, toneelspelen of schrijven kunnen u helpen bij de emotionele verwerking. De Stichting Kanker in Beeld stimuleert creatieve expressie voor mensen die betrokken zijn bij kanker. In het hele land kunt u meedoen. Alle informatie staat op hun site: kankerinbeeld.nl.
- AYA Zorg is zorg voor jong volwassenen met kanker tussen de 18 en 35 jaar. Het gaat uit van een integrale, holistische zorgvisie en focust op kwaliteit van leven tijdens en na kanker. Kijk op ayazorgnetwerk.nl voor meer informatie.
Hulp voor (kinderen van) ouders met kanker
Hulp voor (kinderen van) ouders met kanker
- In een ander deel van onze website, onder de knop ‘Kanker in het gezin’ geven we informatie voor ouders met kanker en voor hun partners. Ook voor grootouders, familie en vrienden die de ouders en hun kinderen willen ondersteunen is het zinvol om dit eens door te lezen. Met deze informatie kunt u uw kind(eren) helpen om te gaan met alle veranderingen in de gezinssituatie.
- In bovengenoemd gedeelte van onze site vindt u ook veel hulpbronnen in de vorm van boeken, spelvormen en websites. Bijvoorbeeld om uit te leggen aan kinderen wat kanker is (kankerspoken.nl) of het bespreekbaar maken van kanker op school. Zie hulpbronnen voor ouders.
- U kunt deelnemen aan onze themabijeenkomsten over communicatie met uw kind als het om kanker gaan, over omgaan met emoties en de opvoeding. De themabijeenkomsten staan op de pagina Groepsbehandeling, onder de knop ‘Cliënten’.
- De diagnose kanker bij een ouder kan bij een kind ook spanning geven. Ontspanningsoefeningen kunnen dan helpen. Op deze pagina staat er een aantal. U kunt ze samen met uw kind beluisteren of u kunt uw kind alleen laten luisteren.
- Voor kinderen tussen de 8 en 18 jaar die kanker hebben (gehad) is een online (groeps)cursus ontwikkeld. Ga hiervoor naar de website koersonline.nl.
Hulp voor nabestaanden en bij rouw
Hulp voor nabestaanden en bij rouw
- De website rouwzorgamsterdam.nl geeft verwijzingen naar organisaties in Amsterdam die rouwzorg bieden, zowel in groepsverband als individueel.
- De landelijke vrijwilligersvereniging Humanitas biedt verschillende programma’s aan rond de thema’s rouw, verlies en eenzaamheid. U vindt hier een overzicht.
- Stichting Achter de Regenboog organiseert weekenden voor kinderen. Dit kan kinderen erg helpen in het leren leven na het verlies van een ouder.
Andere hulp
Andere hulp
- Naast psychische zorgen en problemen, zijn er mogelijk andere hulpverleners waar u een beroep op zou willen doen. Denk bijvoorbeeld aan een voedingsdeskundige of een oncologisch fysiotherapeut. Op verwijsgidskanker.nl is een groot aantal gespecialiseerde hulpverleners samengebracht.
- Voor mensen die 70 jaar of ouder zijn en kanker hebben én wonen in Amsterdam is er ondersteuning via een navigator. Dit is een speciaal getrainde vrijwilliger, die bij u thuis kan komen om u te helpen uw leven beter te maken. Voorbeelden hiervan zijn het in contact brengen met instanties/hulpbronnen in het zorg- en sociale domein die cliënt kunnen helpen of emotionele steun bieden. Heeft u hierover vragen of wilt u zich kosteloos aanmelden, neem dan contact op via info@eunavigate.nl of 06 – 2302 6100.