Themabijeenkomsten Zingeving ism Centrum voor Levensvragen

Eind mei is er een nieuwe serie themabijeenkomsten:  Kanker en zingeving: verlies en waarde(n)vol leven. De drie bijeenkomsten zijn bedoeld voor cliënten van het Ingeborg Douwes Centrum, die zelf kanker hebben (gehad) en is een introductie op de thema’s zingeving, verlies, verwerking en waarde(n) vol leven.  Ook als u nog op de wachtlijst staat, kunt u zich aanmelden. De bijeenkomsten zijn kosteloos en worden georganiseerd door het Ingeborg Douwes Centrum in samenwerking met het Centrum voor Levensvragen. (Lees verder)

Ingeborg Douwes Centrum helpt bij kunstproject ‘Ik Ben Mijn Lichaam Niet’

In onze selfie-samenleving draait alles om ego. Maar hoe ziet het er uit als we het leven ervaren door de ogen van de wereld in plaats van onszelf? Filmmaker Vanesa Abajo Perez maakte een film en tentoonstelling over deze perspectiefwissel. Ze sprak met vele terminaal zieke mensen en onderzocht hun veranderende waarneming van zichzelf en van het leven. Het resultaat is een filmisch-poëtische reis die een nieuwe verbinding zoekt met de mens, voorbij het sterfelijke lichaam.

Het Ingeborg Douwes Centrum heeft bijgedragen aan dit project door Vanesa Abajo Perez inzicht te geven over de processen die wij zien bij mensen met kanker. Daarbij hebben wij de maakster geholpen met het vinden van mensen die geportretteerd zouden willen worden en met die mensen voorgesprekken te voeren. Motief voor p

articipatie is het belang van het doorbreken van het taboe op de dood en het bieden van een ander en mogelijk behulpzaam perspectief op leven en dood.

Dit kunstproject – getiteld ‘Ik Ben Mijn Lichaam Niet’ – is een multimediaal project waarin levensbedreigend zieke Nederlanders worden geportretteerd. Het project bestaat uit een aantal onderdelen die samen een groter verhaal vertellen: een poëtische documentaire, een tentoonstelling en een digitale dichtbundel.

De documentaire en de tentoonstelling zullen zodra dat weer kan, te zien zijn in Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover te Amsterdam.

Meer informatie is te vinden op de website van het museum: Expositie en event: Ik ben mijn lichaam niet

Het project is ook terug te vinden op Facebook en Instagram.

Nog plaatsen vrij voor 2-daagse training Zingevingsgerichte Psychotherapie

Hoe vergroot u het gevoel van zingeving en betekenisgeving bij mensen met kanker?

De diagnose kanker gaat vaak gepaard met verliezen op verschillende levensgebieden, zoals fysieke gezondheid, werk en relaties. Deze verliezen kunnen het ervaren van zingeving bemoeilijken. Zingevingsvragen die vaak worden gezien bij mensen met kanker zijn bijvoorbeeld: ‘Waarom overkomt mij dit?’, ‘Tel ik nog mee nu ik niet meer volledig zal kunnen werken?’ en ‘Is mijn leven nog de moeite waard?’. Zingeving wordt gezien als één van de beschermende factoren tegen het ontstaan van psychische problemen (Richtlijn Aanpassingsstoornis, 2016). Daarom zijn mensen met kanker gebaat bij een gerichte therapie om zingeving te vergroten.

Tijdens de tweedaagse cursus maakt u kennis met de theorie en praktijk van zingeving, zodat u als zorgprofessional in staat bent om het gevoel van zingeving bij cliënten te vergroten. De onderdelen uit het groepsprotocol zijn ook toepasbaar in individuele therapie.

Zingevingsgerichte psychotherapie is een nieuwe evidence based therapie in Nederland, voor mensen met kanker. Deze groepstherapie is een bewerking van de Amerikaanse Meaning Centered Group Psychotherapy van professor W.S. Breitbart en gebaseerd op het werk van Victor Frankl. De onderzoeksgroep van professor Irma Verdonck (VUMC) heeft deze therapie in samenwerking met het Ingeborg Douwes Centrum aangepast voor mensen met kanker in de curatieve fase en onderzocht op effectiviteit. Zingevingsgerichte psychotherapie blijkt (kosten)effectief en helpt mensen met kanker met het vergroten van psychisch welzijn, toename van gevoel van zingeving, verbetering  van de coping en afname van distress en depressieve klachten (van der Spek et al 2017).  Om meer te lezen over het onderzoek Meaning-centered group psychotherapy for cancer survivors: development, efficacy and cost-utility –  Nadia van der Spek (2016).

Praktische informatie

Doelgroep: Psychologen, psychotherapeuten, psychiaters met kennis over en ervaring met het werken met mensen met kanker (bij voorkeur een deskundige uit het deskundigenbestand van de NVPO). Mogelijk wordt de doelgroep later uitgebreid met andere zorgprofessionals.

Locatie: Ingeborg Douwes Centrum; deze scholing kan ook inhouse of op een andere locatie gegeven worden.

Kosten: € 699,- incl. protocol, werkboek en maaltijd.

Accreditatie: Accreditatie is aangevraagd voor klinisch psychologen (FGzPt) en psychotherapeuten.

Maximaal aantal deelnemers: 9.

Literatuur: Voor aanvang van de cursus wordt aangeraden het boek Viktor Frankl – De zin van het bestaan, een inleiding tot de logotherapie te lezen. Het protocol en een cliëntenwerkboek worden bij aanvang van de cursus uitgedeeld.

Docent: Drs. Margot Remie, GZ-psycholoog bij het IDC.

Wanneer:
Donderdag 3 juni van 13.30 tot 20.30 uur
Donderdag 17 juni van 13.30 tot 20.30 uur
Wanneer het mogelijk is, zal de eerste bijeenkomst op onze locatie (IJsbaanpad 9-11 te Amsterdam) plaatsvinden. Anders zal de training via ZOOM worden gegeven.

Aanmelden?

U kunt zich aanmelden door te mailen naar ingeborgdouwescentrum@olvg.nl o.v.v. deelname scholing Zingevingsgerichte psychotherapie. Vermeldt hierbij uw naam, functie en werkplek. Na uw aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail van uw inschrijving en de betalingsregeling. Pas na betaling bent u officieel ingeschreven voor de training.